Kategoria

Wyszukiwarka

Region

CO POLACY JEDLI 100 LAT TEMU?

2018-09-26 10:22:58
Z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, warto poznać korzenie polskiej kuchni, jej swoiste cechy i charakterystyczne potrawy. Czym Polacy zajadali się w 1918 roku? Jakie potrawy po tych 100 latach są wciąż popularne?

Z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, warto poznać korzenie polskiej kuchni, jej swoiste cechy i charakterystyczne potrawy. Zachłyśnięci różnorodnością dań i produktów z całego świata, odeszliśmy od naszej tradycyjnej kuchni. Wiele osób zna się świetnie na sushi czy churrosach, a nigdy nie jadło prawdziwej kiszki ziemniaczanej czy cynaderek. Czym Polacy zajadali się w 1918 roku? Jakie potrawy po tych 100 latach są wciąż popularne?

Na przestrzeni dziejów wpływ na polską kuchnię miały najróżniejsze mniejszości narodowe i etniczne zamieszkujące nasze tereny. Możemy odnaleźć w niej wpływy niemieckie, rosyjskie, tatarskie czy żydowskie. Znaczący wkład na kształtowanie się polskiej kuchni miała dostępność produktów oraz zamożność Polaków. Kuchnię polską charakteryzuje też bardzo duży regionalizm, wynikający z okresu rozbiorowego.

- W tym roku obchodzimy 100. rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Oprócz oficjalnych form świętowania, do których jesteśmy przyzwyczajeni, chcielibyśmy wprowadzić zwyczaj radosnego obchodzenia tego dnia przy stole, który od zawsze kojarzy się z polską gościnnością oraz rodzinnym świętowaniem. Biesiadowanie przy polskich daniach to jedna z naszych narodowych i pięknych tradycji, warto przypomnieć sobie, co jedzono 100 lat temu - mówi Mariusz Stasiak-Apelski, właściciel Restauracji AVANGARDA Warszawa.

Kultura jedzenia w znaczniej mierze w dawnej Polsce zależała od przynależności stanowej i statusu materialnego. Zróżnicowanie w jakości i ilości pożywienia uwidaczniało się także w zestawieniu miasta z wsią oraz między regionami.

Bigos przywędrował do nas z Litwy w XV wieku wraz z królem Władysławem Jagiełło. Tradycyjny jednogarnkowiec, gotowany jest współcześnie przede wszystkim w okresie zimowym lub na specjalne okazje. W zależności od dodatków wyróżniamy cztery rodzaje bigosu: litewski z kwaśnymi, winnymi jabłkami; hultajski ze zdecydowaną przewagą siekanego mięsa i słoniny; węgierski z ostrą papryką i dużą ilością śmietany oraz myśliwski – najbardziej polski, z dziczyzny: sarniny lub zająca oraz z jagodami jałowca.

Gdy prześledzimy historię pierogów na świecie okaże się, że te najstarsze pochodzą z Chin. Tradycyjne pierożki nadziewane farszem z kapusty pekińskiej oraz mięsa, znane były już w starożytności. Po dziś dzień potrawą tą mieszkańcy Dalekiego Wschodu witają Nowy Rok, a Ci, którzy w nadzieniu odnajdą ukrytą monetę, wg wierzeń zapewnione mają szczęście i pomyślność przez następny rok. Uważa się, że pierogi z Chin trafiły do Europy za sprawą Marco Polo, jednak rzymskie źródła odnotowują przepis na pierogi w książce kucharskiej „O sztuce kulinarnej” – z V w. n.e. Najprawdopodobniej pierogi, jako potrawa z cienkiego, rozwałkowanego ciasta w kształcie kwadratu lub koła, wypełnionego nadzieniem, powstawały w różnych częściach świata niezależnie od siebie. Do Polski pierogi trafiły podobno za sprawą Jacka Odrowąża – zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na pierogi właśnie z Rusi. Legenda głosi, że przejeżdżając przez Podkarpacie Odrowąż, mając do dyspozycji jedynie mąkę, kapustę i grzyby, połączył wszystko w jedno, dając początek pierogom.

- Nadal pierogi, żur, śledzie w śmietanie, bigos, galareta mięsna, golonka jak również gołąbki to jedne z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni polskiej, które kochają Polacy i obcokrajowcy potwierdza Robert Ciskowski, szef kuchni restauracji AVANGARDA Warszawa, która stawia na polską kuchnię w avangardowym wydaniu.

Dodał: Faceit