Kategoria

Wyszukiwarka

Region

Kulinarne pomysły na karnawałowe spotkania

2019-01-22 11:04:18
Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. To świetny sposób na szampańską zabawę, nie wymagający wielkich przygotowań, eleganckich strojów, ani wystawnego menu.

Jakie pozycje sprawdzą się najlepiej w karnawałowym menu? Z pewnością te, które można przygotować szybko i prosto, łatwe w serwowaniu i efektownie prezentujące się na stole. Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi. Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.

 

1. Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.

 

Salamitki i mini snacki w tempurze

Składniki:

- 1 opakowanie salamitek pleśniowych Sokołów

- 1 opakowanie Mini snacków wędzonych Sokołów

- 50 g mąki pszennej

- 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

- woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

- 1 jajko

- olej do smażenia

- sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki

- warzywa – brokuły, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki

- sos słodko-kwaśny

 

Sposób przygotowania:

Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

 

2. Finezyjna kanapka – prawdziwym „must have” w imprezowym menu są z pewnością sałatki. Sałatkę warto jednak zaserwować w oryginalny sposób – np. tworząc finezyjną kanapkę.

Składniki:

- 1 opakowanie Salami chips Sokołów

- 3 sucharki

- 1 nieduże awokado (1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, mielone płatki chili, sól himalajska)

- 2 łyżki kukurydzy konserwowej

- 1/3 papryki czerwonej

- 5 podgrzybków marynowanych

- 1 garść listków pietruszki ozdobnej

- kilka kropli oleju lnianego

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.

 

3. Arancini – w kuchni sycylijskiej arancini przygotowywane są z ryżu i kryją w sobie smakowity farsz. Można je przygotować również w inny sposób – z pasty warzywnej, z dodatkiem kabanosów.

 

Arancini z pasty warzywnej z kabanosami

Składniki:

- 1 opakowanie Kabanosów polskich lub francuskich Sokołów

- 1 opakowanie dowolnej pasty warzywnej „Z gruntu dobre”

- 2 szalotki

- bułka tarta

- 1 rozmącone jajko

- natka pietruszki

- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kabanosy i szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pastę warzywną „Z gruntu dobre” przełożyć do miski, dodać podsmażone kabanosy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane arancini smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Gdy kulki będą złoto-brązowe, ostrożnie je wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

 

 

 

Kategorie: Żywność, FMCG