Kategoria

Wyszukiwarka

Region

Olej z pestek dyni – jego zastosowanie w kuchni

2016-12-18 21:51:08
Olejek z pestek dyni ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych które mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Ma bardzo wiele zastosowań w medycynie niekonwencjonalnej.

Olej wpływa bardzo dobrze na schorzenia prostaty i układu moczowego. Oprócz tego stosowany jest w kosmetyce do wzmacniania włosów oraz ich nawilżania. Olej ten jednak zastosowań ma o wiele więcej. W poniższym artykule postaram się przedstawić niektóre z nich które uważam, że są warte uwagi.

Olej z pestek dyni w medycynie ludowej używany był przede wszystkim jako środek na pasożyty układu pokarmowego. W drugiej kolejności stosowany był na prostatę oraz zapalenie dróg moczowych. Uważa się także iż reguralnie stosowanie może powodować zapobieganie miażdżycy naczyń oraz stanom depresyjnym. Wszystkie te właściwości spowodowane są dzięki wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Olej z pestek dyni zawiera około 18% kwasów tłuszczowych a reszta to kwasy tłuszczowe nienasycone.

Zwalcz pasożyty dzięki olejowi z pestek dyni

Jak już wcześniej wspomniałem olej z pestek dyni stosowany jet powszechnie na pasożyty układu pokarmowego. Alkaloidy zawarte w tym olejku skutecznie uszkadzają układ nerwowy niechcianych pasożytów oraz usuwają je z organizmu. Co najważniejsze nie ma tutaj skutków ubocznych i olej ni e podrażnia błony śluzowej i jelit w naszym organizmie.

Dobry na prostatę

Jeżeli zmagacie się z łagodnym przerostem gruczołu krokowego to olejek z pestek dyni może być śmiało stosowany jako naturalny suplement diety wspomafający zwykłą kurację. Olej pozytywnie wpływa na regulację procesu oddawania moczu.

Olej z pestek dyni w kuchni

Olejek oprócz swoich licznych właściwości zdrowotnych posiada także całą masę zastosowań czysto smakowych w kuchni. Ma on charakterystyczny orzechowy smak jak i zapach. Jedyną rzeczą jaką należy unikać jest mażenie tego oleju. Spowodowane jest to tym iż wysoka temperatura zabija zdrowotne substancje w nim zawarte. Zalecane jest by stosować olejek tylko i wyłącznie na zimno bez używania wysokich temperatur do jego przyrządzenia. Do tego warto dodać iż olejek należy przechowywać w suchych i ciemnych miejscach gdzie temperatura nie przekracza 20 stopni Celcjusza.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olejek z pestek dyni powszechnie stosowany jest także w kosmetyce gdzie pomaga nawilżać i odżywiać naszą skórę. Ma zbawienny wpływ na zmarszczki oraz pomaga naciągać skórę. Wspomaga procesy regeneracyjne oraz skutecznie zwalcza trądzik. Z powodzeniem można go także używać jako wspomagacza przy kuracji antycellulitowej. O skuteczności tego olejku świadczy to iż może on pomóc w zwalczaniu głębokich blizn. Jeżeli mowa o kosmetyce to olejek ma także zbawienny wpływ na nasze włosy. Wzmacnia on strukturę włosa oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek.

Jak widać olejek z pestek dyni posiada całą masę korzystnych właściwości które mogą znacząco poprawić jakość naszego życia. Co najważniejsze jest to naturalny suplement diety który może być stosowany bez przeszkód jako wspomagacz innych kuracji.

Sprawdź olej z pestek dyni: https://niwki.pl/produkt/olej-pestek-dyni/

Dodał: Marek Biernat