Kategoria

Wyszukiwarka

Region

Informacje prasowe

Postaw na polskie produkty! 25 sierpnia obchodzimy Dzień polskiej żywności
2019-08-23 10:53
Już 25 sierpnia obchodzimy Dzień polskiej żywności. Tegoroczna, 7. edycja tego święta tradycyjnie już, ma za zadanie przypomnieć, jak bogatym kulinarnym dziedzictwem dysponujemy. Od początku istnienia Dnia polskiej żywności, jego pomysłodawcy zachęcają do włączenia się w tę inicjatywę.
Specjaliści z branży spożywczej sprawdzili jakość polskich specjałów
2019-08-05 14:14
Świadomość rodzimych producentów żywności odnosząca się do jakości proponowanych specjałów, z roku na rok jest coraz wyższa. Dlatego też minioną, XXXIII certyfikację żywności podsumować można trzema wyrażeniami: różnorodność, wysoka jakość, ciekawe produkty.
Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie
2019-07-26 12:41
Do Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu.
Olej Kujawski na Dzień Polskiej Żywności
2019-07-22 11:58
Już teraz warto zaznaczyć w kalendarzu datę 25 sierpnia, wtedy bowiem przypada Dzień polskiej żywności. Nietypowe święto, którego inicjatorami są organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, będziemy obchodzić już po raz siódmy.
Program „Doceń polskie” rozpoczyna kampanię wizerunkową w TV POLSAT
2019-06-26 13:37
Twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” doskonale wiedzą, jak ważna w dzisiejszych czasach jest wysokiej jakości żywność. Dlatego też tak istotne jest jej promowanie.
Latem poznaj siłę koktajli!
2019-06-25 09:18
Jedz warzywa i owoce, bo to zdrowe i urocze! Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz codziennie warzywa! Jedz owoce, jedz warzywa, a będziesz w energii pływał – tylko niektóre z powiedzeń zachwalających właściwości warzyw i owoców. Dziś o ich doskonałych cechach zdrowotnych nie trzeba nikogo przekonywać.
Niedoceniony i wartościowy – Olej rzepakowy sprzyja witalności
2019-03-22 11:56
Potrawy przygotowywane w związku ze zbliżającą się Wielkanocą mogą stać się nie lada wyzwaniem! Tym bardziej, że święta następują po okresie Wielkiego Postu, w związku z tym przygotowane specjały zjadamy z podwójnym smakiem.
Siła tkwi w znaku „Doceń polskie”
2019-02-27 13:28
- Posiadanie znaku "Doceń polskie" daje nam satysfakcję z dobrze wykonanej pracy. Dostajemy potwierdzenie z zewnątrz, od ludzi którzy zawodowo zajmują się żywnością, że wyprodukowaliśmy dobry wyrób – wyjaśnia Rafał Zdziebło reprezentujący Firmę Handlową RATOS-NATURA S.C.
Tradycyjne, nowoczesne… smaczne! Eksperci programu „Doceń polskie” ocenili kolejne produkty spożywcze
2019-02-04 12:00
Powtarzalność produkcji ma w branży spożywczej ogromne znaczenie. Stała, wysoka jakość żywności to jeden z elementów budujących zaufanie konsumentów do wytwórcy. Doskonale zdają sobie z tego sprawę twórcy programu „Doceń polskie”.
Święta na słodko!
2018-12-12 14:21
Przepyszny świąteczny makowiec, sernik puszysty i malinowy sos do wigilijnej kaczki oraz gęsi - to propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Słodkie przysmaki doskonale sprawdzą się w trakcie zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia.
Czerwony król wigilijnego stołu, czyli o barszczu ciekawostek kilka
2018-12-06 12:09
Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami.
Popularne dania w mniej znanej odsłonie
2018-11-09 11:13
Słyszysz pierogi, myślisz: ruskie? Kapusta kojarzy Ci się jednoznacznie z gołąbkami, a pomidorową uznajesz tylko z ryżem albo wyłącznie z makaronem? Ten tekst jest właśnie dla Ciebie! Sprawdź jak nadać nowego smaku popularnym polskim potrawom.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi honorowym patronem atestacji programu „Doceń polskie”
2018-11-07 14:55
Już po raz dziewiąty Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął honorowym patronatem certyfikacje żywności organizowane w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Należy zaznaczyć, że resort rolnictwa wspiera audyty produktów spożywczych od początku istnienia programu.
Eksperci programu „Doceń polskie” po raz trzydziesty sprawdzili jakość żywności
2018-10-26 14:41
Niemal 160 produktów ocenili członkowie Loży Ekspertów podczas minionej certyfikacji żywności programu „Doceń polskie”. Każda propozycja została sprawdzona indywidualnie, a następnie przyznano jej noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny.
Podopieczni „Domu Aniołów Stróżów” w mysłowickiej stadninie ARABKA
2018-09-21 13:35
Wspaniała atmosfera, mnóstwo atrakcji i kontakt z naturą - tak podsumować można spotkanie podopiecznych katowickiego Stowarzyszenia „Dom Aniołów Stróżów” w mieszczącej się w Mysłowicach Stadninie Koni ARABKA.
Rozporządzenie dotyczące znakowania żywności w praktyce
2018-09-20 14:04
W grudniu br. miną dokładnie 4 lata od wejścia w życie unijnych przepisów w zakresie znakowania żywności. Jak rozporządzenie zmieniło polską branżę spożywczą? Swoimi doświadczeniami dzieli się specjalista Centrum Znakowania Żywności oraz producenci.
Dwudziesta dziewiąta ocena żywności w ramach programu „Doceń polskie”
2018-07-27 08:44
Pieczywo, nabiał, alkohole, słodycze, dania gotowe, mięsa, czy wędliny z dziczyzny – to tylko niektóre spośród produktów, które zostały ocenione przez Lożę Ekspertów podczas XXIX atestacji żywności programu promocyjnego „Doceń polskie”. Wydarzenie miało miejsce 25 lipca br. w Sosnowcu.
Co warto wiedzieć o chlebie żytnim?
2018-07-05 16:51
Pieczywo żytnie - podobnie jak pszenne - nadaje się do komponowania kanapek, grzanek czy tostów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kremowych zup. Dietetyk Lucyna Michalak-Klimczak dzieli się kulinarnymi inspiracjami i podpowiada o czym należy pamiętać wybierając żytnie pieczywo.